Historie

In 1887 ontwierp Leonard Springer op de 17de-eeuwse vestingwerken van Deventer het Rijsterborgherpark, in de op dat moment modieuze Engelse landschapsstijl. Op het eerste ravelijn – een versterkt vijfhoekig eiland in de vestinggracht – legde hij een kunstmatig berglandschap aan met slingerende paden. Daar kon de wandelaar pauwen en exotische vogels bekijken. Dit Vogeleiland is al 130 jaar een dierbare plek voor vele generaties Deventenaren.

Renovatie jaren ‘80

Eind jaren ’80 leefde bij het gemeentebestuur de gedachte om het water rond het eiland te dempen. Maar veel Deventenaren zagen de toekomst van het eiland anders voor zich. De Stichting Vogeleiland werd opgericht met als doel het Vogeleiland in ere te herstellen.Lokaal architect Peter Ghijsen zorgde in de jaren ’90 voor een vernieuwing van het Vogeleiland. Er kwam onder meer een muziekoverkapping, een enorme volière in de vorm van een ei en het paviljoen, nu Parkcafé. De renovatie werd grotendeels betaald door het bedrijfsleven en particulieren.

 
In 1999 zorgde een windhoos voor veel schade aan het Rijsterborgherpark en het Vogeleiland. Meer dan 200 bomen waaiden om en het park was een grote ravage. De gemeente Deventer gaf opdracht aan landschapsarchitect, Michael van Gessel, om met een plan te komen om het park te herstellen. In 2000 zijn de werkzaamheden begonnen. De laatste fase van het plan, waar het Vogeleiland onder viel, werd echter niet gerealiseerd.
 
Renovatie 2020
 

In 2020 en 2021 heeft de Gemeente Deventer na een aantal jaren van achteruitgang, gezorgd voor een vernieuwing van het eiland. Deze is gebaseerd op de plannen van Michael van Gessel van rond 2000. Er is een beplantingsplan gerealiseerd en enkele opstallen zijn vernieuwd. Ook zijn de paden opnieuw voorzien van verharding. Het Vogeleiland is weer een aantrekkelijk stadspark geworden.