Erfgoed

Vogeleiland is een bijzonder stuk Deventer erfgoed, een plek met een rijke geschiedenis. Het Vogeleiland werd in 1888 ontworpen door Leonard Springer als onderdeel van het Rijsterborgherpark. Het eiland herbergt allerlei verrassende en inspirerende plekken zoals de wasberengrot -oorspronkelijk een folly in Engelse landschapsstijl, en de locatie van de muziekkoepel. Daarnaast zijn er indrukwekkende bomen met wonderlijke constellaties van boomwortels, romantische stapelmuurtjes en bruggen.

De vrijwilligers van het Vogeleiland vormen een hechte groep en onderhouden dagelijks enthousiast deze unieke plek, de flora en de fauna. Maar zij doen meer: zij dragen de geschiedenis maar ook het hedendaagse wel en wee van het Vogeleiland al vele jaren gepassioneerd uit naar de Deventer gemeenschap, die op haar beurt zeer betrokken is bij het Vogeleiland.

Kunst en Cultuur

Het Vogeleiland heeft al jaren een uitgebreid cultureel programma met jazz- en amateurmuziekuitvoeringen, dans- en theatervoorstellingen en andere bijzondere evenementen.

Vanwege de Coronacrisis onderbreken we tijdelijk ons programma. Wij hebben vanaf september voor het eerst een kunstroute, die natuurlijk coronaproof is opgezet: Eilandje.

Broodplank voor de Zwanen,
Je wilt op veren met ze mee, maar besluit ze brood te geven
Loes ten Anscher, Vogeleiland 2002

Kunstproject Eilandje: een bijzondere kunstroute op het Vogeleiland

Vijf kunstenaars laten zich inspireren door de unieke plekken, verhalen, oude archieffoto’s en door de dieren en planten die ze aantreffen op het Vogeleiland. Ze laten bezoekers het Vogeleiland verkennen met nieuwe ogen, oren, neuzen en vingers. 

Bezoekers krijgen een, speciaal voor dit project ontwikkelde, botaniseertrommel met intrigerende en raadselachtige objecten. Elk voorwerp heeft een band met één van de kunstwerken. Deze botaniseertrommel is ontworpen door Loes ten Anscher, winnaar van de Gulden Adelaar 2020, de Deventer Cultuurprijs.

De deelnemende kunstenaars zijn heel verschillend: de één werkt graag met geluid, de ander drukt zich uit in animaties en de volgende werkt graag met sculpturen. Wat hen bindt is een groot enthousiasme voor de verhalen en de geschiedenis van het Vogeleiland. 

De kunstroute kan bekeken worden vanaf 12 september 2020.