Valkparkiet 1 Kopie

Het Vogeleiland, onderdeel van het rijksmonumentale Rijsterborgherplantsoen in Deventer, heeft zijn naam natuurlijk te danken aan de vogels. Niet alleen wilde vogels weten het eiland te vinden, ook worden er diverse soorten siervogels gehouden. In deze serie belichten we de verschillende vogelsoorten. Maak kennis met de bewoners van het Vogeleiland!

Grasparkiet1 Kopie

Kromsnavels

Op het Vogeleiland vind je diverse vogelverblijven. In de Grot en het Ei zitten verschillende soorten parkieten. Vogelliefhebbers onder elkaar scharen parkieten onder de kromsnavels. Daartoe behoren ook bijvoorbeeld papegaaien, kaketoes en lori’s. Het verschil tussen parkieten en papegaaien zit ‘m in de staart: parkieten hebben een lange, papegaaien een korte staart. Kromsnavels komen van nature voor op vier continenten. Alleen in Europa, Noord-Amerika en Antarctica vind je ze niet. Toch vliegen er inmiddels in veel grotere Europese steden halsbandparkieten. Vaak ontsnapt uit een kooi of volière weten deze vogeltjes zich prima te handhaven. Niet tot ieders vreugde overigens.

Pruimkop Parkiet1 Kopie

Cultuurvogels

Tegenover de vogels in de vrije natuur, de natuurvogels, staan de zogenaamde cultuurvogels. Mensen kweken in volières gericht cultuurvogels, waarbij door mutatie en selectie heel nieuwe kleurslagen ontstaan. Van origine komen parkietsoorten voor in warmere klimaten, maar ze gedijen ook in mildere klimaten. Dat komt mede doordat het vaak wat grotere en sterkere vogels zijn met meer reserves. Vogels hebben een hogere lichaamstemperatuur dan zoogdieren (zo’n 42 graden) en een hoge stofwisseling. Ze hebben minder last van de kou, maar meer van de lengte van de nacht. Ze kunnen dan geen voer tot zich nemen, terwijl ze dat wel nodig hebben.

Ve Ochtend Kopie

In de komende afleveringen van deze serie nemen we de verschillende parkietensoorten in het Ei en de Grot onder loep. Deze artikelen zijn mede tot stand gekomen dankzij de inbreng van de Deventer Vogelvrienden, dé Deventer vereniging voor liefhebbers van cultuurvogels. Meer weten? Kijk op www.gekleurdezanger.nl of neem contact op met je vragen en opmerkingen.